Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Γυμνισμός στη Σκόπελο...


ΣΚΟΠΕΛΟΣ:ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ...
Ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου με χρυσαφένιες αμμουδιές, πνιγμένο στα πευκοδάση και τους ελαιώνες. Μεθυσμένο από τις μυρωδιές της ρίγανης, του θυμαριού και του ρετσινιού.

Έχει έκταση 96 τ.χμ. ενώ το μήκος των ακτών της είναι 67 χλμ. Το νησί διαθέτει ορεινό ανάγλυφο με την ψηλότερη κορυφή Δέλφη (680 μ.) και το Παλούκι (566 μ.). Τα κυριότερα ακρωτήρια της Σκοπέλου είναι το Γουρούνι, η Μύτη, η Βελόνα και το Κιούρτο. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στους 5.000 κατοίκους. Οι 3.000 μένουν στην πόλη της Σκοπέλου και οι υπόλοιποι στους οικισμούς Γλώσσα, Έλιος (Νέο Κλήμα), Λουτράκι.

Η Σκόπελος είναι ένα από τα πιο πολιτισμένα νησιά της Ελλάδας. Οι κάτοικοι της, ικανοί θαλασσινοί, ταξίδεψαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, και ήρθαν σε επαφή και με άλλους πολιτισμένους λαούς κι αυτό είχε ευνοϊκή επίδραση για τον τρόπο ζωής των κατοίκων χωρίς βέβαια να σταματούν να περιφρουρούν αυστηρά τις παραδόσεις τους. Σήμερα οι κάτοικοι της Σκοπέλου διακρίνονται για την εργατικότητα τους, τα φιλόξενα αισθήματα τους, το ενδιαφέρον και τις κινητοποιήσεις για τα κοινά, τις έντονες καλλιτεχνικές τους τάσεις, όπως είναι η αγγειοπλαστική, η ζωγραφική, η μουσική ειδικά στο ρεμπέτικο τραγούδι και τη διατήρηση των πατροπαράδοτων τεχνών. Το χειμώνα το νησί έχει ήπιο κλίμα και γλυκό το καλοκαίρι.

Καταπράσινο, στεφανωμένο με πυκνά δάση που φτάνουν κυριολεκτικά στις χρυσαφένιες παραλίες του. Πεύκα, πλατάνια, και άφθονα τρεχούμενα νερά κατακλύζουν τη Σκόπελο ενώ είναι κατάσπαρτη από ελαιώνες, συκιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά καλούν τον επισκέπτη να αφεθεί και να απολαύσει τη γλυκιά αγκαλιά της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας. Στην αρχαιότητα το όνομα της ήταν Πεπάρηθος και το πήρε από τον γιό της Αριάδνης και του Διόνυσου τον Πεπάρηθο.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός με προεδρικό διάταγμα και βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού. Πρόκειται για μια παραδοσιακή νησιώτικη κωμόπολη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Συνολικά υπάρχουν 360 εκκλησίες, εκ των οποίων οι 123 βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Εκτός από τη Χώρα τα άλλα χωριά του νησιού είναι το Έλιος ή Νέο Κλήμα, το Παλιό Κλήμα, η Γλώσσα και το Λουτράκι.


ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ...

Το Βελανιό είναι μία πανέμορφη παραλία της Σκοπέλου. Θα βρεθείτε σε αυτή αφου διασχίσετε την παραλία του Σταφύλου, όπου θα συναντήσετε ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Βελανιό την γνωστή ως παραλία των γυμνιστών. Στη παραλία του Βελανιού, όπως επίσης και στις περισσότερες παραλίες του νησιού δεν θα συναντήσεις πολυόροφα ξενοδοχεία και γενικότερα τουριστική υποδομή που θα μπορούσε να αλλοίωνε την φυσική ομορφιά τους. Το θεωρείτε απίστευτο ; Καί όμως ειναι πραγματικότητα. Ετσι λοιπόν και στο Βελανιό όταν κολυμπάς στα νερά του έχεις ως θέα μόνο τη παραλία και τη πλαγιά με το πυκνό πευκοδάσος. Αυτή είναι η Σκόπελος των ονείρων σας και των ονείρων μας. Η παραλία ειναι πολύ μεγάλη και όσο πιο πολύ περπατήσετε τόσο ομορφότερο βυθό θα συναντήσετε...


ΒΕΛΑΝΙΟ
•Τύπος Παραλίας: Μεγάλη, οργανωμένη, με άμμο και χαλίκι.
•Πρόσβαση: Καλή, φτάνουμε στην παραλία με μονοπάτι μέσω της διπλανής (Στάφυλος).
•Τοποθεσία: 4 χλμ. από τη χώρα της Σκοπέλου.
•Υποδομές: Beach Bar και καφέ.
•Διάφορα: Είναι πιο απομονωμένη από το Στάφυλο και επιτρέπεται ο γυμνισμός.